Ses yalıtımı ve ses emilimi için son derece etkili ürünler
Ses yalıtımı nedir ? Araçlarda , makinelerde ve binalarda ses yalıtımı ve ses emilimi , sesin kontrolsüz yayılmamasını ve gürültü kirliliğine neden olmamasını veya iç mekan akustiğini etkilememesini sağlar. Gürültüyü emmek, azaltmak veya yalıtmak için son derece etkili ürünler kullanılır. Teknik Akustik, birçok farklı uygulamanın gereksinimlerini karşılayan ses yalıtımı ve ses emilimi için geniş bir ürün yelpazesi sunar.
Ses koruması nedir?
Ses koruması, bir kaynaktan alıcıya ses iletimini azaltmak için kullanılan birçok farklı yöntemi içerir. Sesi absorbe etmek, sönümlemek veya yalıtmak için malzemeler ve ses koruma sistemleri kullanılır. Genel olarak, yapısal ve ek ses koruması arasında ayrım yapabiliriz. Yapısal ses koruma yöntemleri planlama aşamasında dahil edilir ve bir bina inşa edilirken kurulur. Ek ses koruması, mevcut binalarda istenen akustik özellikleri sağlar. Yapısal ve ek ses koruması, yapıdan kaynaklanan sesin bir odadan diğerine iletimini veya bir kaynaktan oda içindeki bir alıcıya ses iletimini en aza indirmeye yardımcı olur.
Ses yalıtımı nedir?
Ses yalıtımı, sesi belirli noktalarda yansıtarak yapıdan veya havadan yayılan sesin yayılmasını engeller. Odalar, bina bölümleri, araç bölümleri veya makine bileşenleri akustik olarak birbirinden ayrılmıştır. Ses yalıtımlı bölmeler, sesin bir odadan veya bileşenden diğerine geçmesini engeller. Ses yalıtımı yöntemleri için tipik uygulamalar arasında, örneğin, tüm dış sesleri engellemesi gereken ses stüdyoları veya binalarda ayak sesi yalıtımı yer alır. Hem yapı kaynaklı hem de hava kaynaklı ses yalıtım malzemeleri kullanılmaktadır.
Ses sönümleme ve ses emilimi nedir?
Ses sönümleme ve ses emilimi, ses yalıtımından farklıdır. Ses yalıtımı, yapıdan veya havadan gelen sesi bölmeler aracılığıyla yansıtırken, ses sönümleme ve ses yutma, ses enerjisini ısıya dönüştürür. Özel malzemeler ses enerjisini emer ve termal enerjiye dönüştürür. Gürültü ve sesler yansıtılmak yerine esasen yok edilir. Ses sönümleme ve ses emilimi, tipik iç mekan ses koruma önlemleridir. Oda akustiğini hedeflenen bir şekilde etkilemek için kullanılabilirler. Örneğin tavanda, duvarlarda, zeminlerde veya konser salonlarındaki nesnelerde ses sönümleyici ve ses emici malzemeler veya bileşenler kullanılır.
Yapı kaynaklı ses ile hava kaynaklı ses arasındaki fark
Ses korumasını ve ses yalıtımını anlamak için yapıdan yayılan ses ile havadan yayılan ses arasında ayrım yapmak önemlidir. Ses genellikle basınç dalgalanmaları ve mekanik dalgalar şeklinde yayılır. Havada, yaklaşık bir hızla hava basıncının boyuna dalgaları olarak yayılır. Saniyede 340 metre. Belirli bir ses basınç seviyesinin üzerinde, insan kulağı 20 ila 20.000 Hertz frekans aralığında havadan yayılan sesi algılayabilir. Yaklaşık ses basıncı seviyesinin üzerinde ses, ağrılı olarak algılanır. 100 dB(B).Ses, yoğunluğuna ve ses frekansına bağlı olarak katı maddelerde yayılır. Bunu malzemeye bağlı olarak farklı hızlarda yapar. İnsanlar yapı kaynaklı sesi çok düşük frekanslarda titreşim olarak algılarlar. Yapıdan yayılan ses, yalnızca katı malzemenin sonunda havadan yayılan sese geçiş yaptığında duyulabilir.
Ses koruması ve ses yalıtımı için ürün gereksinimleri
Ses koruması ve ses yalıtımı için kullanılan ürünler çeşitli gereksinimleri karşılamalıdır. Ses yalıtım, ses yutma veya ses sönümleme özelliklerine ek olarak, uygulamaya bağlı olarak başka özelliklere de ihtiyaç duyulabilir. Bunlar, örneğin şunları içerir:
- Isı yalıtımı
- Soğuk yalıtım
- Yangın geciktirici
- sıcaklığa dayanıklı
- kalıcı elastik
- Yaşlanmaya karşı dayanıklı
- hidrolize dayanıklı
- İyi esneklik
- Hidrofobik / oleofobik özelleştirilebilir
- lif içermez
- UV ışınlarına dayanıklı
- Düşük özgül ağırlık
- Kimyasal içermez
- uygun şekilde hijyenik
Ses koruma ve ses yalıtım ürünleri için uygulamalar
Ses koruma ve ses yalıtımı ürünleri birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Aşağıdaki bölüm, tipik uygulamalara kısa bir genel bakış sağlar.
Otomobillerde ve ticari araçlarda
Arabalar, ses koruması ve ses yalıtımı açısından çeşitli zorluklar doğurur. Son derece etkili çözümler, araç içindeki gürültü kirliliğinin yanı sıra dışarıdaki gürültü iletimini de azaltır, yapı kaynaklı sesin yayılmasını en aza indirir veya multimedya teknolojisi için istenen akustiği yaratır. Ticari araçlar, farklı kritik yapısal noktalarda ses yutucu ve ses yalıtımlı ürünlerden faydalanır.
Enerji teknolojisinde
Rüzgar türbinleri, ısıtma pompaları, jeneratörler ve agregalar gürültüyü en aza indirecek şekilde yapılmalıdır. Ortam havasına veya bitişik katı nesnelere ses iletimini azaltan ses yalıtım malzemeleri ile tasarlanmış veya kaplanmıştır. Ses koruma ürünleri ayrıca ısı yalıtımı veya soğuk yalıtım gereksinimlerini de karşılamalıdır.
Ev aletlerinde
Elektrikli süpürgeler, çamaşır makineleri, kurutucular, bulaşık makineleri, davlumbazlar veya kahve makineleri gibi cihazlar verimli çalışmalı ve mümkün olduğunca az ses çıkarmalıdır. Bu cihazların kritik alanlarını kaplamak ve daha az ses çıkarmalarına yardımcı olmak için ses yalıtımlı ve ses emici malzemeler kullanılmaktadır.
Demiryolu araçlarında
Rahat bir yolculuk için tren vagonlarında gürültü kirliliği minimumda tutulmalıdır. Yolcular yüksek hızlarda dahi rüzgara, raya veya motor gürültüsüne maruz bırakılmamalıdır. Yapıdan kaynaklanan ses ve titreşimler de en aza indirilmelidir. Ses yutucu ve ses yalıtım özelliklerine sahip ürünler, demiryolu araçlarında istenilen ses yalıtımını sunar. Malzemeler, belirli yangından korunma gereksinimlerine uymak için yangın geciktiricidir.
HVAC ekipmanlarında
HVAC ekipmanının işini her gün düşük seviyede ses radyasyonu üreterek karıştırmadan yapması gerekir. Örneğin fanlardan gelen kaçınılmaz hava kaynaklı ses her zaman rahat, düşük bir seviyede kalmalıdır. Kullanılan ürünler, havadaki ses emisyonlarını en aza indirmeli ve yapıdan yayılan sesin iletimini yalıtmalıdır.
oda akustiği
Çalışma odaları, konser salonları veya ses stüdyoları farklı oda akustik gereksinimlerine sahiptir. Zeminlere, duvarlara veya tavanlara monte edilen ses emici özelliklere sahip malzemelerden yapılmış ürünler, gürültü seviyelerinin azaltılmasına, konuşma netliğinin artırılmasına ve yankıların en aza indirilmesine yardımcı olur. Ayrıca gerektiğinde yenilenebilirler.
Makine mühendisliğinde
Makine mühendisleri, makine tasarlarken ses köprülerinden kaçınmak için çalışırlar ve tasarımlarına ses koruma önlemlerini dahil ederler. Uzaktaki sesi yüzeye aktaran malzeme ve bileşen kombinasyonlarından kaçınmak çok önemlidir. Ses sönümleme özelliğine sahip ürünler bu bağlantıyı koparır ve alkış veya titreşim gürültüsünü azaltır. Makineleri kapsüllemek, havadaki sesin dış aktarımını en aza indirmeyi ve gürültü emisyonlarını önlemeyi mümkün kılar. Kullanılan malzemelerin, uygulamaya bağlı olarak yağlayıcılara veya asitlere karşı direnç gibi özel özelliklere sahip olması gerekebilir.
Ses yalıtımı ve ses emilimi için Teknik Akustik ürünleri
- TK – Bondex Sünger
- TK-Bondex Kompozit ( Bariyerli)
- TK – Epdm Kauçuk Bariyer
- TK – Akustik Sünger Fire foam
- TK – Akustik şilte – Zemin ses yalıtımı
- TK- Echobon – Akustik paneller
TK-Bondex ürünleri, farklı Dansitelerde yüksek yoğunlukta, oldukça emici özel köpüklerden yapılmıştır. Bondex ses kesici süngerler Rebonded ve Echobone olarak ta bilinirler. Yüksek yoğunlukta olmaları üstün ses yalıtım performansı sağlamaktadır. Bir çok ses yalıtımı uygulamasında da kullandığımız asıl malzemelerden birisidir.
TK – Akustik Paneller Solo akustik duvar panellerinin birçok kullanım alanı bulunmaktadır. Genel olarak mekan akustiğinin, ses yansımalarının en kritik olduğu, en çok öneme sahip olduğu; stüdyolar için olmazsa olmazlardandır. Bu eşsiz paneller ile ses yutumu katsayını, ses karmaşıklığını en aza indirebilir eşsiz akustik ortamlar yaratabilirsiniz. Solo duvar paneli kullanılan diğer alanlar ise şu şekildedir:
- Ofisler,
- Açık Ofisler,
- Binalar,
- Organizasyonlar
- Kurumlar,
- Sanat Kurumları
- Bireysel Kullanım